Boer Sil

Zelfoogsttuin, werken met paarden, Westerspelt, biologische markt 

Zelfoogsttuin

De zelfoogsttuin is in het voorjaar van 2013 opgestart, nadat ik een project tijdens mijn studie op de Warmonderhof (biologisch dynamische landbouwopleiding) was begonnen. In dit project teelde ik groenten voor de horeca in en rondom Dwingeloo. Tijdens dat jaar kwam er ook een aantal mensen uit het dorp die vroegen of ze bij mij ook wekelijks groenten konden kopen. Zo ontstond het idee dat de klanten ook zelf de groenten konden oogsten.

Tijdens mijn eindscriptie voor de Warmonderhof kwam ik er pas achter dat een zelfoogsttuin een werkelijke vorm van landbouw is. In deze eindscriptie ben ik mij hier dan ook in gaan verdiepen. Vanaf dat moment ben ik een ‘echte’ zelfoogsttuin op gaan zetten. Van de eerste twee klanten, naar op dit moment 21 zelfoogsters op een kleine 1000m² groentetuin.

Een zelfoogsttuin is een vorm van CSA (Community Supported Agriculture) wat kort inhoudt dat de consument en de producent zich weer met elkaar verbinden.

Mijn klant en ik als boer, praten met elkaar. De klant gaat zich verbinden met mijn bedrijf en wat ik creëer is een plek waar al mijn klanten mee mogen praten over welke groenten ik ga telen komend jaar, want zij eten het namelijk. En dat is niet het enige, want tijdens de georganiseerde bijeenkomsten praten we ook over bedrijfsfinanciën, toekomstplannen en eventuele uitbreiding van het bedrijf, zoals een bloementuin, bessenweide of legkippen. Om zo maar te proberen een totaalpakket aan voedsel aan te kunnen bieden.

Het leuke aan een zelfoogsttuin is dat de klanten zich zelfs zo verbonden voelen met de tuin, dat sommige komen helpen met bijvoorbeeld voorzaaien of onkruid wieden. 

Tevens zijn er in dit systeem veel mogelijkheden voor particuliere financiering vanuit de zelfoogsttuinklantenkring richting mij als boer. Dit komt omdat mensen vaak graag willen helpen met een investering mede mogelijk maken. Als klant zie je wat er met je geld gebeurt en je kan er zelf ook van genieten, in plaats van dat je het belegt of op de spaarrekening vastzet.

In de reguliere wereld is de afstand tussen consument en producent (te) groot. Mensen weten eigenlijk niet meer wat ze eten, of hoe een krop sla groeit. De producent op zijn beurt levert zijn groenten aan groothandels die ook allemaal hun graantje mee willen pikken.  

Doordat er tegenwoordig (te)veel schakels tussen de teler en de eindverbruiker zitten, krijgt de teler bijna niks meer voor zijn groenten en moet de eindverbruiker daar een forse prijs voor betalen. Op mijn zelfoogsttuin krijgt zowel de klant als de boer een eerlijke prijs voor zijn groenten.

Ben je enthousiast en wil je ook klant worden? Stuur mij dan een mailtje naar: sil.oostendorp@gmail.com